انتشار آماری از میزان واردات پشم به ایران واکنش گروهی از کاربران شبکههای اجتماعی را برانگیخته است.
رسانهها در ایران با تیترهای متنوعی مطلبی از وبسایت نود اقتصادی را بازتاب دادهاند که در آن با استخراج آمار گمرک ایران در ۵ ماهه نخست سال ۱۴۰۰ گفته شده که در مجموع برای واردات بیش از هزار تن پشم از کشورهایی مانند فرانسه، امارات، استراليا، نيوزيلند، آلمان و ترکمنستان بیش از ۵میلیون و ۷۰۰ هزار دلار ارز از ایران خارج شده است.
بنابر آمار گمرک ایران، این کشور سالهاست که پشم مورد نیاز معدود صنایع باقیمانده در نساجی را وارد میکند. مثلا در سال ۹۷ بیش از ۴۷ تن پشم حلاجی شده از چین، تایوان و ترکیه وارد ایران شد.
بررسی آمار نشان میدهد که میزان واردات پشم به ایران به نسبت آن سال در سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ افزایش چشمگیری داشته است.
منتقدان واردات میگویند که ایران با دارا بودن بیش از ۶۴ میلیون راس دام سبک میتواند به عنوان یکی از کشورهای دارای مزیت صادرات پشم مطرح باشد. اما فراهم نبودن زمینه فرآوری و صادرات موجب شده که رها کردن پشم چیده شده در طبیعت، تبدیل به یک معضل محیطزیستی شود.
اما بعضی دیگر به کیفیت پشم چیده شده از دامها در ایران اشاره میکنند و نبود سازوکار برای فرآوری آن را موجب دور ریزی پشم خام دام، عدم استفاده و نیاز برای واردات پشم با کیفیت از کشورهایی مانند استرالیا و نیوزلند میدانند.
افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک چندی پیش به خبرگزاری ایسنا گفت: درخواست کردیم تا زمینه صادرات پشم رنگی فراهم شود، زیرا پشم رنگی در صنایع کشور مورد استفاده قرار نمیگیرد و این پشم ها یا در طبیعت رها یا سوزانده میشوند که معضلات محیط زیستی بسیاری را ایجاد می کند. به گفته او پشم سفید در صنایع نساجی و قالیبافی مورد استفاده قرار می گیرد.
آقای دادرس با اشاره به طرحی برای مشارکت دادن تعاونی زنان روستایی برای تبدیل پشم خام به تاپس پشمی و ایجاد ارزش افزوده گفت: از پشم رنگی می توان در کفپوش رنگی کف خودروها، تهویه خودروها استفاده کرد. همچنین چون این پشم خاصیت ضد حریق دارد می توان از آن در فرش و موکت داخل هواپیما نیز بهره برد.